• ulu_fanua_01

Fa'aaoga le tootoo i le ala sa'o

Fa'aaoga le tootoo i le ala sa'o

O tootoo ma tootoo e masani ona faʻaaogaina meafaigaluega fesoasoani pe a le faigofie le gaioi o vae pito i lalo. Mo se fa'ata'ita'iga, e fautuaina fo'i tagata mama'i e tuga le sooga suilapalapa, gugu o tulivae po'o tapuvae, ma tagata matutua e leai ni manu'a ae fa'aletonu vae ma vae. O se tootoo po'o se tootoo e mafai ona taofia ai le vae ua a'afia mai le mamafa, fesoasoani e faatumauina le paleni o le tino, ma saogalemu ai le olaga i aso taitasi. Ae e tele puipuiga mo le filifilia ma le faʻaaogaina o laau savali.

Tootoo lima
A filifilia se tootoo, faʻalogo lelei i lona tulaga lelei, ma e tatau ona mautu. O le pa'u pa'u o le vaega lagolago o le lima e tatau ona mau, ma le pito i lalo o tootoo e tatau ona i ai se pito pa'u. Ma afai e te lagona le vaivai i lou tino poʻo vae, savali le mautonu, faʻavaivaia ma tiga sooga vae lalo, poʻo le maua o le osteoarthritis tulivae, e mafai ona e filifili e faʻaaoga se tootoo. O le tele o tagata matutua e le manana'o e fa'aoga se la'au ona o le fefe ne'i va'aia o se fa'ailoga o le matua, ae o le fa'aaogaina o se la'au e mafai moni lava ona e fa'alelei, saogalemu ma tuto'atasi.
A fa'aoga tootoo, pe a tu sa'o, o le pito pito i luga o tootoo e tatau ona tusa ma le 2 tamatamailima i lalo o le lima. O le faʻamau lima o tootoo e tatau ona i le maualuga o le laina suilapalapa, poʻo le mea e faʻavaivai ai lima pe a tu, ma le tulaga o tapulima. A uu le lima, e punou teisi le tulilima. Ina ia puipuia le faaleagaina o neura ma alātoto i lalo o tapuvae, pe a tu ma savali, e tatau ona lagolagoina le tino i lima nai lo le lima.
A savali, punou i luma teisi ma fa'agaoi luma tootoo pe a ma le 30 cm. I le taimi muamua, e foliga mai o loʻo agai i luma ma le vae manua, ae o le mea moni e sui le mamafa i tootoo. Na agai i luma le tino i le va o tootoo, ma iu ai ina sapai i luga o le eleele ma se vae lelei. A tutu mau vae, agai i luma ma tootoo e sauni ai mo le isi laasaga. A savali, vaai i luma, ae le o lalo o ou vae. Pe a nofo, liliu lou tua i se nofoa fa'amau (sili atu ma fa'amau lima). Tuu atu tootoo i le tasi lima, tago i tua le nofoa i le isi lima, ona nofo lemu i lalo. A uma ona nofo i lalo, fa'asaga i lalo to'oto'o ma tu'u i luga o lou itu ina ia aua ne'i se'e tootoo.

tootoo2
A e mana'o e tu i luga, fa'agaioi teisi lou tino i luma, tu'u lou tootoo i lou lima i le itu o lou vae manu'a, fa'ae'e lou tino, ma fa'aoga ou vae e lagolago ai. Pe a alu i luga ma lalo i faasitepu, uu lima lima i le tasi lima ae tootoo i le isi lima. A alu i luga, o le vae lelei o loʻo i luma, o le vae manua o loʻo i tua, ma le vae lelei e faʻaaoga e amo ai le vae manua. A alu ifo i lalo, o le vae ua manuʻa o loʻo i luma ae o le vae lelei o loʻo i tua. Oso ese ma vae lelei taitasi. Afai e leai ni fa'ailoga lima o le faasitepu, e mafai ona e oso i luga ma lalo ma ou lima. Manatua “e muamua i luga vae lelei, e muamua i lalo vae leaga.”


Taimi meli: Iul-17-2021